مهر سازی

در بسیاری از کار های اداری، پزشکی، مدارس و شرکت های بزرگ از مهر استفاده می شود. مهر ها در واقع اعتبار و اصالت فرد یا گروه را نشان می دهند. بسیاری از ورق های اداری و مهم فقط با ثبت مهر معتبر می باشند. به همین علت صنعت مهر سازی بسیار پر کاربرد می باشد. در واقع یک روش تشخیص هویت بوده و قدیمی ترین سند رسمی تاریخ است. مهر ها دارای انواع مختلفی همچون ژلاتینی، لیزری، فلزی و خاتم می باشند. در ادارات، بانک ها و مدارس مهر ژلاتینی به دلیل هزینه مناسب و عمر طولانی پرکاربردتر می باشد. از مهر های فلزی در دفتر خانه ها، ثبت اسناد و برخی شرکت ها نیز استفاده می شود. و اما مهر خاتم سبکی فانتزی داشته و بیشتر مصرف شخصی و فردی دارد.

 

انواع مختلف مهر هامهر ژلاتینی

از اولین مهر های ساخته شده در صنعت مهر سازی، مهر های ژلاتینی می باشند. و به نسبت دیگر مهر ها، قدمت بیشتری دارند. مهر ژلاتینی با دسته معمولی از طول عمر بالایی برخوردار می باشد. ماده اصلی استفاده شده متریالی به صورت ژله ای می باشد. این مهر ها به دو گروه مهر ژلاتینی با دسته معمولی و مهر ژلاتینی با دسته اتوماتیک تقسیم می شوند.

گروه اول بسیار مقرون به صرفه و با عمر طولانی می باشند. دسته ها پلاستیکی و یا کریستال بوده و برای استفاده به استامپ جوهری نیاز است. با نام مهر پلاستیکی نیز در بازار معرفی می شوند. گروه دوم با دسته های اتوماتیک در چندین مدل شاینی، کلوپ، موبی و ... قابل سفارش می باشند. مهر با دسته اتوماتیک به دو صورت فوری و یا معمولی قابل ساخت است. در این مدل از مهر ها استامپ به صورت همراه در درون دستگاه قرار گرفته و در صورت تمام شدن قابل شارژ است. حتما شما نیز در بسیاری از بیمارستان ها و مطب پزشکان با مهر ژلاتینی اتوماتیک آشنا شده اید. از معایب مهر های ژلاتینی می توان به ظریف نبودن خطوط اشاره کرد. برای استفاده های حساس و ریز مهر لیزری انتخاب بهتری است.

مهر فلزی

در ساخت مهر فلزی از دو قسمت فلز برای مهر و چوب برای دسته استفاده می شود. این مهر ها سطحی سفت داشته و باعث برجسته کردن کاغذ می شوند. به دلیل برجستگی بر روی مهر عموما نیازی به استامپ و یا جوهر ندارند. مهر فلزی را می توان بر روی ماده ای حالت پذیر مانند شمع آب شده و موم، فشرد تا طرح مهر را بگیرد. این مهر ها به نام های مهر برجسته یا مهر سنگی نیز شناخته می شوند. مهر سازی فلزی با دستگاه میز نوری یووی انجام می شود و روشی همانند مهر سازی ژلاتینی دارد. اما حساسیت کار در تولید مهر فلزی بسیار بیشتر می باشد. بر خلاف مهر ژلاتینی که در ساخت آن از ژلاتین خام استفاده می شود در مهر فلزی از ماده ای سخت به نام نایلوپرینت استفاده می شود. زمان نوردهی بیشتری داشته و برش متفاوتی دارد.

به طور کل از مهر فلزی بیشتر برای مهر و موم کردن اسناد استفاده می شود. و امروزه به دلیل زیبایی طرح ها حتی در کارت های عروسی نیز کاربرد دارد. برای فرم دهی دسته های مهر فلزی از مهر پرسی استفاده می شود.

مهر سازی

مهر خاتم

در طراحی مهر خاتم که با نام مهر شخصی نیز شناخته می شود، از دست خط های نستعلیق و قدیمی استفاده می شود. در دوران قدیم اشخاص نام خود را به صورت مهر بر روی انگشتر حک کرده و برای نگهداری بهتر و امنیت بیشتر، همیشه در دست خود نگه می داشتند. یکی از انواع مهر خاتم و یا شخصی مهر سازی با دسته برنجی می باشد. نام و نام خانوادگی به صورت سنتی طراحی و بر روی دسته برنجی نصب می گردد. لازم به ذکر است مهر خاتم با متریال ژلاتین نیز قابل اجرا می باشد. در واقع از سبک های قدیمی بوده که می تواند به روز شود. از دیگر مدل هایی که در ساخت مهر شخصی انجام می گیرد به صورت لیزری می باشد.

برای بسیاری از مناسبت ها به طور مثال عید غدیر نیز مهر خاتم طراحی می شود. زیرا حال و هوای قدیمی و سنتی دارد در عید ها و مناسبت ها کاربردی است. در طراحی این سبک از مهر ها علاوه بر خطوط نستعلیق می توان از طرح ها و شکل های کهن نیز استفاده نمود. هر چند امروزه مهر خاتم با طرح های جدید و امروزی نیز ساخته می شود.